Blog 3, Wat een verschil!

Afgelopen week heb ik weer hele mooie muziekervaringen mogen opdoen, ik heb 2 verschillende concerten bezocht (Rammstein en Muse) en heb op een nieuwe basgitaar gespeeld. Heerlijk! Wat een feest! Wat een vuur! En wat een geluid!

Rammstein

Met 30 graden plus ruim 2 uren in een auto zitten is niet fijn. Maar als je onthoudt wat er op je wacht heb je er veel voor over! Vanwege de warmte waren er op veel plaatsen in en om het stadion waterpunten te vinden waar we gratis kraanwater konden krijgen in ons eigen meegebrachte halve liter flesjes. Dit was dan ook zeker geen overbodige luxe. Voor aanvang van het concert natuurlijk een rondje om het stadion gemaakt, even wat gegeten en gedronken en natuurlijk het allerbelangrijkste: bij de bandmerch kijken of er ook een leuke tas, patch, ring, oorbel of t-shirt bij zit. Bij nader inzien toch maar niet voor een oorbel gegaan en veilig voor een t-shirt gekozen. Lekker warm met 2 shirts over elkaar ben ik met Dineke de tribune opgeklomen naar onze zitplaatsen. Ruim van te voren namen we plaats en we zaten te wachten tot het voorprogramma begon. Het voorprogramma werd verzorgd door 2 dames op piano die nummers coverden. Dit kwam niet geheel goed over in een later kolkende Kuip. Terwijl zij bezig waren kregen we de update dat Rammstein eerder zou beginnen dan gepland. Heel fijn, want we moesten ook weer van Rotterdam naar Sneek met de auto. 
Toen Rammstein eindelijk begon werden we opgeschrikt door een enorm luide knal welke de kuip op zijn grondvesten deed schudden. Nog met de schrik in het achterhoofd wisten we dat het een luide show vol met vuurwerk zou worden en niets was minder waar!
Vuur van alle kanten en op het podium werden vele favorieten van mij gespeeld en natuurlijk ook van het nieuwste naamloze album. Maar holy shit wat een vuur, wat een show en wat een goed (en hard) geluid! Een concert zoals ik hem nog nooit heb beleefd. Ik werd echt door de band de muziek ingetrokken en ze lieten me pas los toen de laatste knal de kuip nog één keer deed schudden. Fan-tas-tisch!

Muse

Nog maar net bekomen en nog een beetje aan het nagenieten was het twee dagen later alweer tijd voor Muse! 
Met iets minder hoge temperaturen reden we mooi op tijd naar Nijmegen en konden we onze auto snel parkeren op Parkeerplaats D. Ideaal vonden we want zo werden we met pendelbussen naar het goffertpark gebracht. Nou ja, na uitstappen nog een minuut of 20 lopen en toen waren we pas bij de ingang van het terrein. Daar nog heel even wachten, alweer verschillende waterkranen gespot om de flesjes te vullen en daar konden we in de schaduw van de bomen ons nog even insmeren want ook daar was het heerlijk zonnig. Eenmaal na de beveiliging het terrein over en eerst maar even bij de goed vertegenwoordigde bandmerch gekeken waar helaas niks hing wat we wilden hebben.
Om half 7 begon het voorprogramma met de band SWMMRS. Swimmers dus uit California. Dit was voor niemand in het publiek echt speciaal om te blijven kijken en er werd dan ook nog veel rondgelopen en gegeten op de achterzijde van het terrein. Want er was daar voldoende keuze uit voedsel en drankjes. Van kebab tot pannekoeken en van friet tot vegetarische burgers. 
Als tweede opwarm-act was Andy Burrows met band aan de beurt. Deze naam deed een belletje rinkelen. Hij heeft zelf in de band Razorlight gespeeld (bekend van het nummer America). Verder geen idee. Dit klonk stukken beter dan het andere voorprogramma en hij hield het publiek dan ook beter vast.
En toen was het tijd voor Muse! Eindelijk! Na een mooie plaats te hebben uitgezocht tegen het 1e vak aan waar we een mooi overzicht hadden over het hele podium en de catwalk begonnen ze met spelen. Algorithm was het openingsnummer en daar begon het genieten voor 65.000 man. Wat ook een show, ditmaal praktisch zonder vuurwerk maar met andere eyecatchers waaronder een live videomix op de achterwand, dansers met trombones en lichtgevende pakken, grote pauken en veel effecten op de microfoons. Nadat de intro video voor Psycho werd de gitaarriff ondersteund door praktisch iedereen op het veld. Wat een heerlijk gevoel moet dat geven! Iedereen die daar is kent dat nummer en zingt niet alleen de tekst mee maar dus ook de riffs. Wat vet! Ook hier was het geluid fantastisch geregeld en je kon alles goed horen. Van de lage bas tot de gitaarsolo’s en de synthesizer aan toe. Ook hier heb ik een magische avond beleefd. Heer-lijk!

Met de voetjes op de grond

Na zo’n week krijg ik altijd kriebels om ook zulk werk te (kunnen) leveren.
Grote podia hoor ik al roepen en het vuurwerk is al bijna besteld tot ik me bedenk dat wij nog maar zo klein zijn als band. We doen ons best om bekendheid te krijgen en vaker te mogen spelen dan dat we nu doen. Als het aan mij ligt en ik kan er mijn “beroep” van maken dan zal ik dat ook zeker doen. Zonder twijfel. Dit zal waarschijnlijk nooit gebeuren maar een beetje dromen mag best. Om voor 65.000 man te spelen lijkt me dan juist ook makkelijker dan voor 30 of 200. De energie die je verbruikt met een optreden als band krijg je dan in tienvoud weer terug van het publiek, het laadt je op. 
Maar helaas is het nog niet zover en blijf ik lekker met mijn beentjes op de grond mijn best doen om een goede show/goede muziek neer te zetten met de rest van de band. Want ook al staan we voor 4 mensen te spelen, dit is wat we leuk vinden en hier krijgen we energie van. Af en toe een blik naar elkaar, zorgen dat juist dat zangstukje of die solo er lekker uitknalt en elkaar vertrouwen geven. Want fouten maken mogen we zeker. Als wereldartiesten als Muse fouten maken tijdens optredens is het bij ons ook niet erg. Als wij een nieuw nummer spelen zal dit ook niet fantastisch klinken de eerste keer. Maar door goed te luisteren naar elkaar en het met zijn allen te doen komen we zeker weten tot een goed resultaat en laten we elkaar naar nieuwe niveau’s stijgen!


See you, Mark


p.s. Die nieuwe bas krijgen jullie volgende week wel te zien 😉

Eén reactie

  1. Ik heb nu alle blogs (3) gelezen Mark en vond het heel leuk om te lezen, je schrijft erg leuk.
    Kijk weer uit naar je volgende blog.
    Heel veel plezier met de band en alles wat erbij komt kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.