Een veel gevraagde vraag aan mij is, nadat ik heb verteld dat ik in een band speel, welk instrument ik dan bespeel. Vaak vind ik het leuk om de mensen te laten raden en zelden zeggen ze als eerste basgitaar. Dat is ook niet zo heel vreemd want het is inderdaad meestal drums of gitaar wat iemand speelt waardoor de basgitaar een beetje wordt weggemoffeld en behandeld wordt als een ondergeschoven kindje. Of dit terecht is weet ik niet. Aangezien de bas toch wel een behoorlijk belangrijke rol speelt. Sommige vooroordelen kloppen wel, bijvoorbeeld dat de basgitarist vaak de rustigste is van de groep, maar wat zijn/haar ding staat te doen en een beetje het aanhangsel is van de groep. Hier zitten natuurlijk wel verschillen in. Kijk bijvoorbeeld maar naar de bassist (Jan) van Kensington. Hij lijkt op deze shoot wel bij de band te horen maar er toch niet helemaal bij te horen.

Afbeeldingsresultaat voor jan kensington
Foto: @devorstin.nl

Hoe anders is dit met bijvoorbeeld Flea van de Red Hot Chili Peppers… Hij wordt op onderstaande foto zelfs frontaal neergezet, nog voor de zanger (Anthony Kiedis)

Afbeeldingsresultaat voor rhcp photo
Foto: @rollingstone.com

Dus het hoeft niet altijd zo te zijn dat een basgitarist altijd op de achtergrond speelt en maar wat staat te spelen. Een bassist mag en kan dus, afhankelijk van zijn persoonlijkheid, alle kanten op! Zo zie ik mezelf graag wisselen tussen front en back. Laat mij maar lekker mijn eigen ding doen en als ik enthousiast ben zal ik gaan springen en gek gaan doen. Zolang het maar niet ten koste gaat van de kwaliteit….

Maar als basgitarist heb je het toch lekker makkelijk?

Oh zeker, ik hoef maar wat te doen en dan klopt het al…
Nee, dat is niet het geval. Anders zou er ook geen uitdaging zijn om te spelen en zou niemand hier ook voor kiezen.
Ik zie mijn rol in de band als ondersteunend aan alle partijen en hierdoor de spil van de band. Ik houd het ritme van de drums aan wat de rest ook doet en laat daarbij met het spelen ook aan de andere leden weten waar we zijn, welke noten er gespeeld moeten worden, wanneer we overgaan naar bijvoorbeeld het refrein of de bridge. Als de drums de piloot zijn en de snelheid bepalen, is de bassist de copiloot die de hoogte bepaalt en daarbij ook invloed kan uitoefenen op alles wat er in het vliegtuig gebeurt.
Om echt te excelleren zal ik echt op het ritme van de drummer moeten spelen, de juiste noten op de juiste momenten inzetten en de basis leggen voor de gitaren en zang om daar lekker bovenop te spelen. En als basis kun je inderdaad één noot spelen aan het begin van de maat maar daar zit niemand op te wachten. Zelfs voor de mensen die geen verstand van muziek hebben is daar niks aan. Ik geef mijn voorkeur dan ook altijd aan loopjes en fills om de baslijn zo leuk en uitdagend mogelijk te houden!

Wat moet ik me voorstellen van de bas in een nummer?

Sommige mensen weten (nog) niet wat een bas precies voorstelt in een nummer of wanneer ze nu een bas horen of synthesizer of gitaar. Daarom onderstaande video even om het iets duidelijker te maken wat nu een bas is Ook is Rammstein je muziek niet, je kunt met dit voorbeeld wel duidelijk horen wat een bas binnen een nummer doet!

Na 16 seconden hoor je de gitaren invallen in het ritme van de drums, mooi naast de toetsen/synthesizer. Na de drumfill op 26 seconden komt de bas erbij. Ik vind dit zo’n mooi verschil en een heel duidelijk voorbeeld van wat een bas doet met nummers. En ook hier hoor je dat de bassist in principe exact hetzelfde speelt als de gitaristen maar dan in de lagere frequenties! Mocht je het verschil niet kunnen horen, luister dan eens met een koptelefoon of via een stereosysteem (met subwoofer.)

Dus nee, een basgitarist heeft het niet altijd makkelijk en is niet het lulletje rozenwater wat je er misschien bij had voorgesteld (en bedankt btw in dat geval ;))
Mocht je overigens een bas eens op een andere manier willen horen luister dan hier eens naar…

Dit is alleen drums en bas namelijk, en hoewel hier wel veel effecten voor zijn gebruikt is en blijft het een basgitaar!

See you, Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *