Eindelijk is daar weer een blogje, jeej! Veel leesplezier allemaal 😉

De titel geeft al genoeg prijs over waar ik het over ga hebben natuurlijk maar ik reken het even twee kanten uit…

Na anderhalve maand voor de voordeur te hebben gekampeerd heb ik eindelijk mijn nieuwe basgitaar binnen en hij was net op tijd voor ons laatste optreden in Workum (foto’s volgen nog natuurlijk!) Ze speelt super fijn, ziet er super leuk uit en ik ben helemaal blij! Het optreden heb ik er dus ook al op gespeeld en tijdens het spelen besefte ik dat ze nu al minder waard is dan wat ik er voor heb betaald. Dat gebeurd namelijk al als je de verpakking met alle enthousiasme hebt weggesleurd om je nieuwe aankoop te bewonderen. Nu maakt mij dat niet veel uit want ik zet haar niet zo snel te koop natuurlijk.

Grappig is wel dat sommige mensen schijnen te vergeten wat er verder allemaal nog bij komt kijken. Zo heb je als basis natuurlijk ook een kleine versterker, stemapparaat, gitaarband, tas of koffer, reservesnaren en, om de buren wat minder tot last te zijn, een koptelefoon. Nu heb je voor ongeveer €250 een starters-set waar je echt wel even mee vooruit kan en de beginselen echt wel goed onder de knie kunt krijgen. Een gewone gitaar zit ongeveer op dezelfde prijs of is iets goedkoper. Een starters drumstel zit, tot mijn eigen verbazing, ook in dezelfde categorie. Uiteindelijk kun je het natuurlijk zo duur maken als dat je zelf wilt en je budget toelaat.

Als je nu een bandje opricht met mensen die dan pas beginnen met spelen heb je dus aan (in onze samenstelling) een minimaal bedrag van €800 op het podium staan. Máár voor een optreden kun je je niet vertonen met een oefenversterker en een grote versterker zal er dus bijvoorbeeld nog bovenop komen. Net als de microfoons, boxen, basboxen, mengpaneel, effectenpedalen, kabels, standaards en alle attributen die je nodig hebt voor verlichting. Al deze dingen slijten natuurlijk en zijn op een gegeven moment toe aan vervanging wat ook de nodige (lees: meer) kosten met zich meebrengt.

Om iets leuks neer te zetten op het podium gaan er natuurlijk ook de nodige uren in zitten in de repetitieruimte en thuis. Want een muzikant kan over het algemeen niet een week zonder te hebben gespeeld op zijn of haar instrument, al lukte mij dat de afgelopen periode wel af en toe 😉

En nu de andere kant op…

Op een bruiloft/bedrijfsfeest of andere party is een band nodig. Gezellig en leuk! Welke band het gaat worden hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Als je alleen wat voor op de achtergrond wil, is een kleine akoestische setting met 1, 2 of 3 leden al voldoende. Wanneer je een avondvullend programma wil met de muziek in de hoofdrol kom je al vaak bij een grotere band uit. Stel dat ze voor ons kiezen in het laatste scenario dan komen we dus met 5 personen (plus eventueel een licht- en geluidsman).


Als we om 20.00 uur moeten spelen dan is het wel fijn voor ons om er rond half zeven te zijn i.v.m. opbouwen en soundchecken.


We gaan nog even door, want is het einde van de avond om 23.00 uur dan heb je dus minimaal 5 personen die om half 7 ergens moeten zijn en daar tot ongeveer 0.00 uur zijn.
Dit zijn dus 5,5 uren waarin je 5 mensen aan het werk hebt voor jou. Op de avond zelf. De uren qua voorbereiding laat ik er dan buiten. Hoeveel zouden wij hiervoor dan moeten vragen? €250 of €750? Als ik het ga vergelijken met bijvoorbeeld een timmerman (€40 p.u.) of een loodgieter (€55 p.u.) Dan zouden we tussen de €1100 en €1500 moeten vragen. Dan heb ik de weekend- of zaterdagtoeslag er niet bij berekend. Al zie ik loodgieters of timmermannen op zaterdagavond niet zo heel snel komen opdraven.

Nu zijn wij natuurlijk amateurs en nog niet heel lang bezig. Maar betekend dit dat wij maar voor een schijntje moeten komen spelen? Want wij geven onze vrije avond/dag of werkdag er wel voor op. We stoppen er met z’n allen veel werk in en doen dat graag omdat we er ook gewoon veel plezier in hebben. Het loon van een trajectbegeleider zou dichter in de buurt kunnen komen met zo’n €18 per uur. Dan zouden we €495 mogen vragen. Is dit voldoende? Voor ons wel hoor. Wij zijn niet zo moeilijk en spelen dus graag.

Van het genoemde bedrag gaat dan de prijs van de geluidsman en eventueel huur van apparatuur nog af. Veel houden we nooit over en dat hoeft ook niet. Zolang we maar quitte spelen en van alles wat we overhouden gaat er een deel in de bandpot en de rest wordt verdeeld. Dit vinden wij het meest eerlijk.
De volgende keer als je dus een bandje vraagt om voor €100 (of voor niks) te komen spelen, denk dan even na wat er allemaal nog meer bij komt kijken dan alleen de uurtjes die ze op het podium staan.

See you, Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *